Monet meistä liikkujista on varmasti saanut ainakin lieviä liikuntavammoja, joista tuttuja ovat venähdykset, nyrjähdykset sekä erilaiset lihasvammat. Oikeanlainen liikuntavammojen hoito palauttaa tilanteen normaaliksi eikä siinä välttämättä edes tarvita lääkärin apua. Toisinaan parhaan avun saa fysioterapeutilta tai hierojalta. Miten erilaisiin liikuntavammoihin pitää suhtautua ja kuinka niitä voidaan ennaltaehkäistä?
Fysioterapeutti ja liikuntavammojen hoito
Useimmissa tapauksissa ennaltaehkäisy on tärkeässä roolissa ennen kuin liikuntavammojen hoito on edes ajankohtaista. Toisinaan liikuntavamma on todellisuutta ja niiden hoidossa fysioterapeutti on tärkeässä roolissa. Liikuntavammojen hoito on hänen erikoisalaansa.
Oletko itse kiinnostunut fysioterapeutin työstä? Tehtävät ovat monipuolisia sekä mielenkiintoisia ja fysioterapeutti palkka vaihtelee jonkin verran kokemuksen mukaan.
Fysioterapeutin tehtävä on suunnitella jokaiselle vamman saaneelle yksilöllinen kuntoutus, jonka avulla oman lajin pariin voi päästä turvallisesti ja mahdollisimman nopeasti. Heidän tehtävänsä on myös antaa vinkkejä erilaista tukiharjoitteista, joilla voidaan ehkäistä liikuntavammojen syntyä.
Liikuntavammat ja niiden ehkäisy
Monipuolisen liikunnan hyödyt tulevat esiin siinä, että saat liikkujana riittävästi lihasvoimaa sekä hyvän aerobisen peruskunnon. Näiden lisäksi tasapaino, koordinaatio, yleiset liiketaidot sekä kehon hallinta on tärkeää jokaiselle ikäluokalle. Yleisesti ajatellaan, että ne toimivat vain lasten ja nuorten liikunnassa.
Monet liikuntavammat johtuvat siitä, että liikehallinnassa on selviä puutteita. Liian usein näitä taitoja vähätellään varsinkin vanhemmissa ikäryhmissä. Liikuntavammat ja niiden ehkäisy on parhaimmillaan silloin, kun liikunta on monipuolista ja liikuntasuoritusten jälkeen muistetaan hoitaa myös lihashuoltoa.
Mitkä muut asiat vaikuttavat siihen, että liikuntavammojen hoito ja ennaltaehkäisy onnistuu parhaiten?
Oikeanlaiset varusteet
Monipuolisen liikunnan lisäksi oikeanlaisilla varusteilla on tärkeä merkitys. Niiden on vastattava lajin vaatimuksia.
Huomioon on otettava seuraavia asioita:
- Suojavarusteet kuten kypärä pyöräilyssä tai suojalasit sählyssä
- Jalkineen on oltava liikkujalle ja liikkumismuotoon sopiva - tähän tosin vaikuttaa myös ruumiinrakenne sekä esimerkiksi juoksutekniikka
- Liikkumisalusta on huomioitava, sillä liikkumiseen vaikuttavat alusta kovuus, kitka sekä joustavuus
Ravinto ja lepo
Ravinnolla ja levolla on suora yhteys liikuntavammoissa sekä niiden ehkäisyssä. Riittävän unen avulla pysyt valppaana ja virkeänä sekä mikä tärkeintä, palautuminen on tärkeä osa liikuntaa. Se auttaa välttämään ylikuormitusta ja sen seurausta eli ylikuntoa.
Sanonta, ‘kunto kasvaa levossa’ ei ole pelkkä klisee vaan se pitää täysin paikkansa. Levon ja treenaamisen suhde on oltava tasapainossa. Lisäksi liikuntavammojen hoito riippuu myös ravinnosta.
Monipuolinen ja terveellinen ravinto auttaa siinä, että sinulla on treenatessa sopiva vireystila. Jos ravintoa on liian vähän, sinulla on energiavaje treeneissä. Se taas johtaa siihen, että olet altis sairastumiselle tai loukkaantumiselle.
Liikuntavammojen hoito ja oikea toiminta
On täysin selvää, että kaikkia liikuntavammoja ei voida estää etukäteen. Vaikka liikuntavammojen hoito ja ennaltaehkäisy kulkevatkin käsi kädessä, niin vamman sattuessa on osattava toimia oikein.
Aikaisemmin puhuttiin siitä, että tapaturman sattuessa on käytettävä KKK -hoitoa eli kompressio, koho ja kylmä. Nykyään ohjeistus on hiukan muuttunut ja puhutaan PEACE & LOVE -menetelmästä. Personal trainer Tampere suosittelee tutustumaan tarkoin uuteen menetelmään.
Peace & Love
PEACE tarkoittaa ensiapua heti vamman tapahduttua:
- P = Protect eli suojele: liikettä on rajoitettava ja vältettävä varausta, lisävaurioita ei saa syntyä
- E = Elevate eli kohota: jos mahdollista, niin nosta vammautunut kohta sydämen yläpuolelle, jotta kudosneste pääsee poistumaan vamman alueelta
- A = Avoid eli harkitse: Kylmähoidosta ei ole riittäviä näyttöjä paranemisessa ja se voi myös häiritä paranemista. Sama pätee myös tulehduskipulääkkeiden käytössä, mutta käytä niitä tarvittaessa
- C = Compress eli purista: mekaaninen kompressio vähentää kudoksen sisällä tapahtuvaa verenvuotoa ja vähentää turvotusta
- E = Educate eli ohjeista: potilasta kannattaa kannustaa omatoimiseen sekä aktiiviseen kuntoutukseen
LOVE tarkoittaa liikuntavamman jatkohoitoa:
- L = Load eli kuormita: heti, kun oireet sallivat, kannattaa aloittaa kuormittaminen sekä normaalit toiminnot. Siinä on kuitenkin huomioitava kipu ja annettava kudoksille aikaa parantua
- O = Optimism eli positiivisuus: paranemista kohtaan pitää olla aina optimistinen, mutta samalla realistinen, sillä paraneminen vie aina oman aikansa
- V = Vascularisation eli verenkierron palautuminen: normaalin verenkierron palautuminen alkaa aerobisella harjoittelulla
- E = Exercise eli harjoittele: Kuntouttava harjoittelu kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa treenaamalla voimaa, liikeratoja sekä asentotuntoaistia, joskaan kipu ei saa lisääntyä
Lopuksi
Liikuntavammojen hoito ja ennaltaehkäisy kulkevat aina käsi kädessä. Niiden ehkäisyssä tärkeässä roolissa on alkulämmittely, jolloin lihakset tottuvat vähitellen liikkeeseen ja varsinainen harjoittelu aloitetaan, kun lihakset ovat lämpimät.